Seismisch onderzoek met explosieven: "Komende tijd mogelijk explosiegeluiden in Hilversum"
Klik om te vergroten


Seismisch onderzoek met explosieven: "Komende tijd mogelijk explosiegeluiden in Hilversum"Geplaatst door Max Joling
Laatste update op donderdag 21 februari 2019 om 17:29 uur


De komende tijd kunnen inwoners van Hilversum af en toe een plof horen vanwege seismisch onderzoek door Energie Beheer Nederland (EBN): het bedrijf wil aardwarmte gaan winnen in de buurt van Utrecht en Almere.

Om te kijken of de bodem geschikt is om aardwarmte te winnen, wordt er onderzoek gedaan met geluidsgolven door op 20 meter diepte kleine ladingen explosieven te laten ontploffen. Het bedrijf heeft hiervoor donderdag een vergunning verkregen.

Bewoners van gemeenten langs de lijn Utrecht, De Bilt, Baarn, Hilversum, Laren, Eemnes, Blaricum, Huizen, Zeewolde en Almere kunnen door het onderzoek de komende tijd af en toe een plof horen.

Seismisch onderzoek met explosieven

Bij seismisch onderzoek wordt een soort echo van de ondergrond gemaakt met behulp van geluidsgolven. In dit geval worden de geluidsgolven gemaakt door precies en gecontroleerd kleine ladingen explosieven te laten ontploffen op een diepte van ongeveer 20 meter.

Door de weerkaatsingen van de geluidsgolven, krijgt EBN een beeld van de ondergrond en kan het bedrijf bepalen of de ondergrond geschikt is voor het winnen van aardwarmte.

Hoorbare ploffen

EBN werkt met de explosieven langs een lijn met een lengte ongeveer 35 kilometer tussen Utrecht en Almere. Die lijn loopt door de gemeenten Utrecht, De Bilt, Baarn, Hilversum, Laren, Eemnes, Blaricum, Huizen, Zeewolde en Almere.

Tijdens het werken met de explosieven kunnen omwonenden ongeveer een uur lang om de paar minuten een lichte plof horen.

Voorwaarden

De Inspecteur-generaal der Mijnen heeft aan EBN een vergunning verleend voor dit werk, in naam van de minister van Economische Zaken en Klimaat - bij het werken met de explosieven moet EBN zich aan voorschriften houden.

Zo mogen de werkzaamheden niet tussen 23:00 uur en 07:00 uur plaatsvinden. In de bebouwde kom mag EBN na 19:00 uur geen explosieven meer laten ontploffen. EBN moet bij het werk op een afstand van minimaal 50 meter van woningen blijven.

De werkzaamheden zijn donderdag begonnen en eindigen rond 20 maart 2019. De vergunning bepaalt dat uiterlijk 1 mei 2019 het werken met explosieven klaar moet zijn.

Volg ons op Facebook!


Deel dit artikel

Het lezen de moeite waard? Een financiële bijdrage naar keuze (klik hier voor meer info, dank! ❤️) is een vorm van waardering, maar dit artikel delen ook! Onze dank is groot. 😊